Historier fra min hjemegn

Kære læser: Meget på denne side har drejet sig om min skole, kommer også turen til min hjemby Biltris, historierne fra skolen er i stor udstrækning kommet fra Lars Peter Roed som også er Biltrisdreng, nu er så turen kommet til byen vi kommer fra og kilden Lars Peter synes at være uudtømmelig så jeg starter med at give ordet til ham.

En Biltrisdrengs erindringer omkr. 1940-47


Når man kommer ind i byen fra Elverdamsvej møder vi på højre side Aksel Larsens ejendom Aksel og Ingrid og deres to børn Svend-Verny og Butte, som vi kaldte hende. Der var to karle og en tjenestepige, i mange år heg karlen Helge og den senere pedel på skolen Børge Nielsen tjente der også en tid, Han var god til at spille harmonika. Mange gange sad der knægte omkring ham og slog takt til musikken på karlenes værelse. Aksel Larsen var tillige hestehandler og sommetider havde han tre og til andre tider 7-8 heste, flest i høstens tid for der skulle tre heste for selvbinderen og man kunne ikke køre en hel dag med den uden at skifte heste. Karlene hentede tit heste helt i Roskilde og så på dem hjem, min oplevelse med heste var ar hente en hest ude på Venslev mark hos min Onkel den havde Aksel købt, sadlen på nakken og så rutebilen til Skibby og videre til Venslev. Min far Frederik Roed var jo nabo til Aksel Larsen og vi drenge var i sagens natur over det hele, min far arbejdede hos Aksel i periode med f. eks udtynding af roer, i høsten samt udkørsel af staldgødning,men også med udspredning af ajle, der skulle to mand til at betjene pumpen.Jeg Lars roed fik lov til attømme vores egen mødding der var noget mindre, men ellers hjalp jeg med at tynde roer hos Aksel og hav de regnskabet i orden med hvor mange rækker vi lugede hver især. Disse roer blev også luget anden gang huxsker jeg , men det slap jeg for. 

Min far havde ingen heste før jeg var 12 år, han lånte hos Aksel  om lørdage og søndagen, og det var en stor omvæltning at komme hjem fra skole og der lå en seddel hvorpå der stod: Du kan begynde at pløje et bestemt stykke som jeg har furet op. Marken lå bag forskolen ved tømrer Kristian Lindegaard og ud mod Egholmmarken, og op af bakken mod Egholm var også et stykke som blev købt til senere.

Aksel Larsen købte omkring 1946 en ejendo ved Kirkehyllinge hvor selv karlen Helge fulgte med. vor nærmeste nabo var jo købmanden Thorvald Friis og hans kone Marie, en søster til Marie boede der også hun hed Hansigne og stod for det huslige, en datter Lisbeth var sygeplejerske og hende så man også i forretningen når der var travlt. Man skal jo huske at alt skulle måles og vejes dengang. I starten af krigen boede der også et par Jødiske piger.

Købmandens kone holdt søndagsskole for os børn hver anden søndag, og så hub så helst at vi mødte op hver gang, det var fra kl. 10,00 til 11.30, de andre søndage var det hos Hans Christensen på Højgaarden, Han var gårdejer og sognefoged og han holdt denne religionstime med sang og oplæsning af testamentet. Havde man ikke været til en time hos købmanden kunne Marie godt spørge til det når man kom i butikken.

Jeg blev altid kaldt L.P. af købmanden. Han kørte varetur med Hestevogn, som hanlånte hos Karl Nielsen som var hans genbo. Hesten hed Mads, jeg husker at den på et tidspunkt fik Rosen, en hovsygdo, og måtte aflives til stor sorg for købmanden, da det var en meget stabil hest. Købmandens bil stod opklodset inder hele besættelsen, jeg tror det var en Chevrolet. Forretningen blev senere solgt til en ostehandler husker jeg "Egon Krause Petersen".

Min far solgte landbruget til Heckmann fra sønderby, pris 37.5oo Ke. det var i 1949 mener jeg, i dag ejes det af Ove Bahn. Far have noget med vandværket at gøre, og det var altid mig der skulle løbe byen rundt og førtælle når der blev lukket for vandet, det gav kondi.

I huset ved siden af købmanden boede Inger og Frits Hansen, Frits var fodermester på Højgaard, børnene Birthe og Jørgen har jeg stadig kontakt til. I den an anden ende af huset boede Martinus Petersen og Kristine med børnene Henry, Helmuth, Svend og Kirsten. Henry og Jørgen var mine legekamerater. Frits rejste til Store Karleby som fodermester og Inger og børnene bosatte sig i Gadevang ved Hillerød. Derfor kunne vi godt mødes og jeg var året efter til juletræsfest på Hotel Leidersdorf i Hillerød.

Juletræsfester i Sæby- Gersjøj blev holdt af Husmandsforeningen på Gershøj Kro og min far var med i komiteen en årrække. Efter juletræshalløjet og Pastor Faurholts fortolkning af juleevangeliet var der chokolade og boller i krostuen som vi styrtede afsted til. Jeg husker et år hvor min far måtte ringe efter en stærk mand, hans gode ven Kaj Tronholm fordi et par Karle fra Krabbesholm var kommet derned og ville ind. De blev nægtet adgang af min far og jeg så den ene sparkede ham. det skulle han ikke have gjort. De var nu farlige disse karle de havde en skede i remmen men en svrensknøgle i

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

02.01 | 19:09

Godt nytår til alle læsere .Lærte så meget på Sæby-Gershøj centralskole- denne højere læreanstalt- så meget så lærerne lagde mærke til mig -og kom tit i forhør

...
08.10 | 23:10

kiggede lige forbi i dag. Håber i har det godt alle . Hilsen fra Bjerringbro. Lars Roed

...
05.01 | 17:22

overfor skolen ligger gadekæret som jeg faldt i sammen med min broder i 1943. isen kunne ikke bære og vi brød isen hele vejen til land.

...
05.10 | 18:03

jeg kan huske når vi var til eriks fødselsdag og vi drak om kap i chokolade og spiste lagkage med syltetøj og bagefter brækkede jeg det hele op ved gavlen. lars

...
Du kan lide denne side